Acetyl Glucosamine

Sehr Gut

Antioxidantien

Acetyl Glucosamine auf einen Blick

  • Multi-purpose antioxidant that plays a role in fading skin discolourations
  • Also known to offer skin-calming properties
  • A precursor of hyaluronic acid (meaning it helps skin make its own HA naturally)
  • The derivative form (known as n-acetyl glucosamine) is considered more stable and effective
  • Can be produced synthetically to be vegan vs. pure acetyl glucosamine is typically derived from shellfish

Acetyl Glucosamine Beschreibung

Acetyl glucosamine is a multi-purpose antioxidant that has been shown to be effective in reducing visible discolourations (specifically in 2-5% concentration). It works particularly well for evening skin tone when paired with the B vitamin niacinamide. It can also help reinforce skin’s supportive elements and is known to be soothing. One of the uniquely beneficial aspects of acetyl glucosamine is that it is a precursor of hyaluronic acid (meaning it helps skin produce its own hyaluronic acid content naturally). Hyaluronic acid is a fundamental component responsible for helping skin maintain hydration and elasticity. Technically speaking, acetyl glucosamine is an amino-monosaccharide (simple sugar). Although pure acetyl glucosamine is considered more sensitive to stability issues, research shows a synthetic or bio-fermented derivative known as n-acetyl glucosamine has been proven to be more stable and highly effective. This is the type you’ll find in the Paula’s Choice Skincare 10% and 20% niacinamide treatments and RESIST eye cream. This form is also vegan (whereas pure acetyl glucosamine is typically derived from shellfish). FYI: Following the correct INCI (International Nomenclature Cosmetic Ingredient) naming conventions n-acetyl glucosamine simply goes by acetyl glucosamine on ingredient lists, but you can always consult the brand to find out which form they are using. At the time of this writing, the current assessment of acetyl glucosamine by the Cosmetic Ingredient Review is underway with the next meeting with their panel of experts set for September 2021. We will be updating the information as it comes, but preliminary data has shown concentrations as high as 8% acetyl glucosamine can be used in leave-on products without issue.

Acetyl Glucosamine Referenzen

  • Cosmetic Ingredient Review, July 2022, pages 1-25
  • International Journal of Pharmaceutics, March 2020, pages 1-10
  • Life Sciences, May 2016, pages 21-29
  • Drug Design, Development and Therapy, August 2014, pages 1,923-1,928
  • Journal of Cosmetic Dermatology, June 2013, pages 96-102; and December 2006, pages 309-315
  • Dermato-endocrinology, July 2012, pages 253-258
  • British Journal of Dermatology, February 2010, pages 435-441
  • Journal of Cosmetic Science, July 2009, pages 423-428

Zur Beurteilung der Inhaltsstoffe in diesem Glossar werden wissenschaftliche Studien herangezogen, die durch Expert:innen geprüft wurden. Die Bestimmungen über Beschränkungen, zulässige Konzentrationen und Verfügbarkeiten variieren je nach Land und Region.

Bewertung der Inhaltsstoffe

Sehr Gut

Erwiesen und durch unabhängige Studien belegt. Hervorragender Wirkstoff für die meisten Hauttypen und -probleme.

Gut

Notwendig zur Verbesserung der Textur, Stabilität oder Tiefenwirkung einer Formel.

Durchschnittlich

Im Allgemeinen nicht irritierend, kann aber auch ästhetische, Haltbarkeits- oder andere Probleme aufweisen, die die Verwendbarkeit einschränken.

Slecht

Es besteht die Gefahr von Hautreizungen. Das Risiko wächst, wenn es mit anderen fragwürdigen Inhaltsstoffen kombiniert wird.

Sehr Slecht

Kann Irritationen, Entzündungen, Trockenheit etc. verursachen. Kann bei bestimmten Voraussetzungen hilfreich sein, schadet aber insgesamt nachweislich mehr, als dass es hilft.

Unbekannt

Wir konnten dies nicht in unserem Ingredient Dictionary finden. Wir protokollieren alle fehlenden Inhaltsstoffe und führen fortlaufend Aktualisierungen durch.

Nicht bewertet

Wir haben diesen Inhaltsstoff noch nicht eingestuft, da wir noch keine Gelegenheit hatten, die Forschungsergebnisse zu prüfen.