Lactobacillus/Papaya Fruit Ferment Extract

Durchschnittlich

Antioxidantien

Lactobacillus/Papaya Fruit Ferment Extract auf einen Blick

  • A form of fermented papaya extract
  • Offers anti-aging + microbiome support
  • May deliver some level of exfoliation
  • Potential for skin irritation (more studies are needed)

Lactobacillus/Papaya Fruit Ferment Extract Beschreibung

Lactobacillus/papaya fruit ferment extract is a skin care ingredient produced by fermenting _Carica papaya_ fruit with the beneficial bacteria _Lactobacillus_. Common claims for this ingredient include exfoliation, antioxidant properties and support for skin’s healthy microbiome. While some of these claims are supported by research, more specific studies on this fermented extract are needed to fully validate its safety and efficacy. The exfoliating claims for lactobacillus/papaya fruit ferment extract has theoretical potential due to an enzyme naturally present in papaya, called papain. While papain is noted in research for its ability to break tight junctions of dead skin cells, just how well it can exfoliate skin in this form is currently unknown, and comparative studies for lactobacillus/papaya fruit ferment extract are lacking. Also worth noting, there’s potential risk for enzymes in papaya extracts to irritate skin and create an itching sensation (although this is of greater concern when pure papain is used). As for the antioxidant benefits of lactobacillus/papaya fruit ferment extract, research confirms these properties, and the fermentation process enhances their bioavailability to skin, meaning stronger multi-level protection from environmental stressors (we explain why via our article on fermented skin care). Preliminary research indicates papaya extracts may also have pro-collagen benefits, although it is noted that more in vivo studies are needed to validate. Last but not least, the prebiotic/probiotic properties of lactobacillus/papaya fruit ferment extract show promise for supporting skin’s microbiome, making it more resilient against stressors that disrupt microbiome balance. All things considered, while lactobacillus/papaya fruit ferment extract exhibits potential for certain aspects of skin care, it’s more of a gamble compared to well established, well studied skin care ingredients that have offer solid proof of efficacy and non-irritancy. The recommended use level of lactobacillus/papaya fruit ferment extract in skin care ranges from 1–10%, depending on formulary goals.

Lactobacillus/Papaya Fruit Ferment Extract Referenzen

  • Journal of the Science of Food and Agriculture, July 2024, pages 1-13
  • IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 2024, pages 1-10
  • Pharmaceutics, December 2023, pages 1–16 
  • Allergy, February 2023, pages 1,148-1,168
  • Antioxidants, January 2022, pages 1-37
  • Journal of Food Quality, January 2018, pages 1-12

Zur Beurteilung der Inhaltsstoffe in diesem Glossar werden wissenschaftliche Studien herangezogen, die durch Expert:innen geprüft wurden. Die Bestimmungen über Beschränkungen, zulässige Konzentrationen und Verfügbarkeiten variieren je nach Land und Region.

Bewertung der Inhaltsstoffe

Sehr Gut

Erwiesen und durch unabhängige Studien belegt. Hervorragender Wirkstoff für die meisten Hauttypen und -probleme.

Gut

Notwendig zur Verbesserung der Textur, Stabilität oder Tiefenwirkung einer Formel.

Durchschnittlich

Im Allgemeinen nicht irritierend, kann aber auch ästhetische, Haltbarkeits- oder andere Probleme aufweisen, die die Verwendbarkeit einschränken.

Slecht

Es besteht die Gefahr von Hautreizungen. Das Risiko wächst, wenn es mit anderen fragwürdigen Inhaltsstoffen kombiniert wird.

Sehr Slecht

Kann Irritationen, Entzündungen, Trockenheit etc. verursachen. Kann bei bestimmten Voraussetzungen hilfreich sein, schadet aber insgesamt nachweislich mehr, als dass es hilft.

Unbekannt

Wir konnten dies nicht in unserem Ingredient Dictionary finden. Wir protokollieren alle fehlenden Inhaltsstoffe und führen fortlaufend Aktualisierungen durch.

Nicht bewertet

Wir haben diesen Inhaltsstoff noch nicht eingestuft, da wir noch keine Gelegenheit hatten, die Forschungsergebnisse zu prüfen.