Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter

Sehr Gut

Weichmacher

Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter auf einen Blick

  • Emollient lipid extracted from cocoa beans
  • Moisturizes & soothes dry, sensitive skin
  • Rich in fatty acids & antioxidants that support skin health
  • Ineffective for stretch marks, despite common claims
  • Solid at room temperature but melts on contact with the skin

Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter Beschreibung

_Theobroma cacao_ (cocoa) seed butter, commonly known as cocoa butter, is an emollient lipid extracted from cocoa beans. Renowned for its moisturizing and soothing properties, it is a popular ingredient for dry and sensitive skin. Among its beneficial characteristics, cocoa butter lubricates the skin’s surface and prevents water evaporation, resulting in a skin-softening effect while sealing in hydration. Additionally, it is rich in fatty acids that support the skin’s barrier health, helping it better withstand external stressors. Among the fatty acids found in cocoa butter are capric, palmitic, oleic, stearic, myristic and linoleic. They work together to reinforce skin’s barrier and promote a supple feel. Cocoa butter also offers protective and anti-aging benefits due to its antioxidant content, making it a well-rounded ingredient used in a wide range of products, including sunscreens, body lotions, facial moisturizers and lip balms. Note: While many brands tout cocoa butter as a miracle ingredient to prevent or reverse stretch marks, independent research has not found it to be effective in this regard. Comparative studies report no significant difference in results when tested against a placebo cream or lotion. Depending on the concentration of cocoa butter used in a formula, its natural chocolatey aroma may be detectable. However, it is not considered a skin-irritating form of fragrance. Cocoa butter is solid at room temperature but melts on contact with the skin. Recommended use levels from cosmetic ingredient suppliers range from 2-100%, depending on the type of product. In the United States, _Theobroma cacao_ (cocoa) seed butter may be used as a skin-protectant active in OTC drug products if it constitutes 50% or more by weight of the final formula. When listed as an active ingredient, the established drug name is Cocoa Butter.

Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter Referenzen

  • Code of Federal Regulations Title 21, Accessed December 2024, ePublication
  • Personal Care Products Council, Accessed December 2024, ePublication
  • Plant Medica, July 2024, pages 824-833
  • Acta Balneologica, 2023, pages 82-86
  • Molecules, March 2022, pages 1–23
  • Plant-Derived Bioactives, May 2020, pages 509-521
  • International Journal of Gynecology & Obstetrics, September 2009, pages 65-68
  • International Journal of Gynecology & Obstetrics, August 2008, pages 1,138-1,142

Zur Beurteilung der Inhaltsstoffe in diesem Glossar werden wissenschaftliche Studien herangezogen, die durch Expert:innen geprüft wurden. Die Bestimmungen über Beschränkungen, zulässige Konzentrationen und Verfügbarkeiten variieren je nach Land und Region.

Bewertung der Inhaltsstoffe

Sehr Gut

Erwiesen und durch unabhängige Studien belegt. Hervorragender Wirkstoff für die meisten Hauttypen und -probleme.

Gut

Notwendig zur Verbesserung der Textur, Stabilität oder Tiefenwirkung einer Formel.

Durchschnittlich

Im Allgemeinen nicht irritierend, kann aber auch ästhetische, Haltbarkeits- oder andere Probleme aufweisen, die die Verwendbarkeit einschränken.

Slecht

Es besteht die Gefahr von Hautreizungen. Das Risiko wächst, wenn es mit anderen fragwürdigen Inhaltsstoffen kombiniert wird.

Sehr Slecht

Kann Irritationen, Entzündungen, Trockenheit etc. verursachen. Kann bei bestimmten Voraussetzungen hilfreich sein, schadet aber insgesamt nachweislich mehr, als dass es hilft.

Unbekannt

Wir konnten dies nicht in unserem Ingredient Dictionary finden. Wir protokollieren alle fehlenden Inhaltsstoffe und führen fortlaufend Aktualisierungen durch.

Nicht bewertet

Wir haben diesen Inhaltsstoff noch nicht eingestuft, da wir noch keine Gelegenheit hatten, die Forschungsergebnisse zu prüfen.