Vaccinium Macrocarpon (Cranberry) Seed Oil

Sehr Gut

Pflanzenextrakte

Vaccinium Macrocarpon (Cranberry) Seed Oil auf einen Blick

  • Soothing, fragrance-free plant oil
  • Rich in skin-nourishing omegas
  • Contains vitamin E antioxidants
  • Softens skin and improves hydration

Vaccinium Macrocarpon (Cranberry) Seed Oil Beschreibung

_Vaccinium macrocarpon_ (cranberry) seed oil has earned well-deserved attention in skin care research, thanks to its mixture of omega fatty acids and antioxidant compounds. Additionally, this plant oil’s emollient properties and phospholipids help soften skin and improve moisture retention. Altogether, it works toward healthier skin on and below the surface. _Vaccinium macrocarpon_ (cranberry) seed oil stands out for its rich linolenic acid (omega-3) content, renowned for skin-soothing and restorative properties. Complemented by omega-6, which helps to improve moisture retention, and omega-9, which helps support skin’s elasticity. _Vaccinium macrocarpon_ (cranberry) seed oil also contains tocopherol and tocotrienol, vitamin E compounds that help bolster skin’s defense against environmental damage and premature aging. These antioxidants work synergistically with the omegas to promote calmer skin. Unlike highly fragrant essential oils, _Vaccinium macrocarpon_ (cranberry) seed oil is fragrance-free making it suitable for sensitive skin. Despite this fruit’s red appearance, the oil derived from the seeds is yellowish-green to golden in color. Compared to many other natural oils, _Vaccinium macrocarpon_ (cranberry) seed oil exhibits superior stability and a longer shelf life. That said, opaque, airtight containers are still recommended to best preserve the antioxidant compounds. This oil can be safely used in pure (100% concentration) form.

Vaccinium Macrocarpon (Cranberry) Seed Oil Referenzen

  • Making Cosmetics (supplier info), Accessed September 2024, ePublication
  • Processes, February 2022, pages 1-13
  • Fruit Oils: Chemistry and Functionality, May 2019, pages 663-674
  • Journal of Agricultural and Food Chemistry, November 2005, pages 8,485-8,491

Zur Beurteilung der Inhaltsstoffe in diesem Glossar werden wissenschaftliche Studien herangezogen, die durch Expert:innen geprüft wurden. Die Bestimmungen über Beschränkungen, zulässige Konzentrationen und Verfügbarkeiten variieren je nach Land und Region.

Bewertung der Inhaltsstoffe

Sehr Gut

Erwiesen und durch unabhängige Studien belegt. Hervorragender Wirkstoff für die meisten Hauttypen und -probleme.

Gut

Notwendig zur Verbesserung der Textur, Stabilität oder Tiefenwirkung einer Formel.

Durchschnittlich

Im Allgemeinen nicht irritierend, kann aber auch ästhetische, Haltbarkeits- oder andere Probleme aufweisen, die die Verwendbarkeit einschränken.

Slecht

Es besteht die Gefahr von Hautreizungen. Das Risiko wächst, wenn es mit anderen fragwürdigen Inhaltsstoffen kombiniert wird.

Sehr Slecht

Kann Irritationen, Entzündungen, Trockenheit etc. verursachen. Kann bei bestimmten Voraussetzungen hilfreich sein, schadet aber insgesamt nachweislich mehr, als dass es hilft.

Unbekannt

Wir konnten dies nicht in unserem Ingredient Dictionary finden. Wir protokollieren alle fehlenden Inhaltsstoffe und führen fortlaufend Aktualisierungen durch.

Nicht bewertet

Wir haben diesen Inhaltsstoff noch nicht eingestuft, da wir noch keine Gelegenheit hatten, die Forschungsergebnisse zu prüfen.