Zanthoxylum Bungeanum Fruit Extract

Gut

Antioxidantien

Zanthoxylum Bungeanum Fruit Extract auf einen Blick

  • Fruit from a plant also called prickly ash
  • Major component of Sichuanese cuisine
  • Has natural analgesic properties
  • Component of an ingredient blend called Zanthalene ®

Zanthoxylum Bungeanum Fruit Extract Beschreibung

_Zanthoxylum bungeanum_ fruit extract comes from a plant known commonly as Chinese prickly ash or _huajiao_. Seeds from the prickly ash are a major component of Sichuanese cuisine thanks to their aromatic and numbing properties. This fruit has also been used for centuries as a traditional herbal medication to treat ailments ranging from stomach issues to skin conditions. Interestingly, the numbing effect isn’t the result of an irritant response; rather, it is because of this fruit’s natural analgesic (pain-relieving) properties and how it reacts with taste receptors on the human tongue. Its purpose in Sichuan spice mixes is to mitigate the effects of some of the other ingredients included. As with most plant extracts, _Zanthoxylum bungeanum_ delivers antioxidant benefits to help fight free-radical damage. Studies have also found that it has anti-inflammatory properties. Of particular interest is research pointing to the topical application of _Zanthoxylum bungeanum_ fruit extract having lifting abilities. Some of these studies involved a commercial ingredient blend called Zanthalene ® which includes this extract. The makers of Zanthalene ® refer to it as “phyto-Botox ®”, implying that it has the same (or at least similar) visibly lifting properties as Botox ® (botulinum toxin), the well-known prescription injectable used to temporarily prevent the contraction of muscles which lead to wrinkles. While _Zanthoxylum bungeanum_ fruit extract does have short-term and long-term wrinkle-fighting abilities, no research thus far has demonstrated that they are equal to those provided by prescription Botox ®, so it is important to take these claims with a grain of salt. That said, it is still an intriguing ingredient to add to your skin care arsenal, provided you temper expectations.

Zanthoxylum Bungeanum Fruit Extract Referenzen

  • Heliyon, June 2024, pages 1-28
  • Separation and Purification Technology, February 2024, ePublication
  • European Review for Medical and Pharmacological Sciences, February 2023, pages 1,450-1,466
  • Frontiers in Pharmacology, September 2021, pages 1-18
  • Molecules, June 2021, pages 1-38
  • The Natural Products Journal, February 2021, pages 21-43
  • Dermatologic Therapy, September 2019, ePublication
  • Current Organic Chemistry, May 2019, pages 1,307-1,341
  • Journal of Cosmetics, Dermatological Sciences and Applications, January 2013, pages 6-11
  • International Journal of Cosmetic Science, August 2011, pages 328-333

Zur Beurteilung der Inhaltsstoffe in diesem Glossar werden wissenschaftliche Studien herangezogen, die durch Expert:innen geprüft wurden. Die Bestimmungen über Beschränkungen, zulässige Konzentrationen und Verfügbarkeiten variieren je nach Land und Region.

Bewertung der Inhaltsstoffe

Sehr Gut

Erwiesen und durch unabhängige Studien belegt. Hervorragender Wirkstoff für die meisten Hauttypen und -probleme.

Gut

Notwendig zur Verbesserung der Textur, Stabilität oder Tiefenwirkung einer Formel.

Durchschnittlich

Im Allgemeinen nicht irritierend, kann aber auch ästhetische, Haltbarkeits- oder andere Probleme aufweisen, die die Verwendbarkeit einschränken.

Slecht

Es besteht die Gefahr von Hautreizungen. Das Risiko wächst, wenn es mit anderen fragwürdigen Inhaltsstoffen kombiniert wird.

Sehr Slecht

Kann Irritationen, Entzündungen, Trockenheit etc. verursachen. Kann bei bestimmten Voraussetzungen hilfreich sein, schadet aber insgesamt nachweislich mehr, als dass es hilft.

Unbekannt

Wir konnten dies nicht in unserem Ingredient Dictionary finden. Wir protokollieren alle fehlenden Inhaltsstoffe und führen fortlaufend Aktualisierungen durch.

Nicht bewertet

Wir haben diesen Inhaltsstoff noch nicht eingestuft, da wir noch keine Gelegenheit hatten, die Forschungsergebnisse zu prüfen.