Urolithin A

Sehr Gut

Antioxidantien

Urolithin A auf einen Blick

  • Naturally produced inside the gut
  • Byproduct of ellagic acid digestion
  • Has antioxidant properties
  • Helps prevent cell senescence

Urolithin A Beschreibung

Urolithin A is an antioxidant-rich natural compound produced when microbes inside the gut break down foods rich in ellagic acid, such as pomegranates, nuts and many types of berries. Ellagic acid is a polyphenol antioxidant. Its metabolite, urolithin A, also has antioxidant benefits, backed by studies showing it has potent free radical-scavenging abilities. Even more promising is research demonstrating that it can enhance skin longevity by preventing cell senescence. Cell senescence is one of the key biomarkers of aging. It’s a process where cells stop dividing and start sending inflammatory messages to nearby, healthy cells. Premature cell senescence increases skin’s biological age, resulting in the well-known signs of aging including wrinkles, discolorations and skin losing its ability to repair itself. Studies demonstrate urolithin A can mitigate the effects of senescence, including that caused by UVA radiation, which is a leading cause of skin aging and a contributor to every type of skin cancer. Additional research indicates that urolithin A may work by increasing removal of damaged mitochondria (mitophagy) and improving mitochondrial health. This leads to re-energizing the cells to reducing the breakdown of collagen and prolonging skin health. More research is needed, but urolithin A shows a lot of potential in becoming an anti-aging ingredient to watch. Urolithin-A may be plant-derived or synthetic. The research-supported use level of this ingredient in cosmetics is 1%.

Urolithin A Referenzen

  • Frontiers in Medicine, September 2024, pages 1-14
  • Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, July 2022, page 112,462
  • Frontiers in Pharmacology, March 2022, pages 1-10
  • Antioxidants, February 2020, pages 1-16
  • Rejuvenation Research, June 2019, pages 191-200
  • Food and Chemical Toxicology, October 2017, pages 289-297

Zur Beurteilung der Inhaltsstoffe in diesem Glossar werden wissenschaftliche Studien herangezogen, die durch Expert:innen geprüft wurden. Die Bestimmungen über Beschränkungen, zulässige Konzentrationen und Verfügbarkeiten variieren je nach Land und Region.

Bewertung der Inhaltsstoffe

Sehr Gut

Erwiesen und durch unabhängige Studien belegt. Hervorragender Wirkstoff für die meisten Hauttypen und -probleme.

Gut

Notwendig zur Verbesserung der Textur, Stabilität oder Tiefenwirkung einer Formel.

Durchschnittlich

Im Allgemeinen nicht irritierend, kann aber auch ästhetische, Haltbarkeits- oder andere Probleme aufweisen, die die Verwendbarkeit einschränken.

Slecht

Es besteht die Gefahr von Hautreizungen. Das Risiko wächst, wenn es mit anderen fragwürdigen Inhaltsstoffen kombiniert wird.

Sehr Slecht

Kann Irritationen, Entzündungen, Trockenheit etc. verursachen. Kann bei bestimmten Voraussetzungen hilfreich sein, schadet aber insgesamt nachweislich mehr, als dass es hilft.

Unbekannt

Wir konnten dies nicht in unserem Ingredient Dictionary finden. Wir protokollieren alle fehlenden Inhaltsstoffe und führen fortlaufend Aktualisierungen durch.

Nicht bewertet

Wir haben diesen Inhaltsstoff noch nicht eingestuft, da wir noch keine Gelegenheit hatten, die Forschungsergebnisse zu prüfen.